Over de markt


Iedere zaterdag markt, Hermitage Markt, in de binnentuin van de, Hermitage Amsterdam! Groenten, verse pasta’s, vis, zuivel, desem, bijna alles. Zoveel mogelijk van Hollandse bodem en hoe dichter bij Amsterdam hoe beter. Bijna alle ‘makers’ staan zelf op de markt en ze vertellen je graag over herkomst, kwaliteit en hoe ze werken. 


Deelnemers met een verhaal uit en rond Amsterdam

Zo hebben we zuivel van boeren rondom Amsterdam, biologische groenten van de voedzame kleiachtige bodem van de ‘bolle es’ en kraakverse vis uit onze eigen Noordzee. 


Cultuur en culinair smelten samen tot een markt
Tussen de markt door is het museum natuurlijk gewoon de hele week open. Laat je inspireren door de indrukwekkende tentoonstellingen voor jong en oud. Neem dus gerust je kinderen mee of spreek af met je vrienden op het terras in de binnentuin. Er is genoeg te doen en te proeven voor wie langer wil blijven hangen. De markt zorgt voor  brunch, lunch of boodschappen en de kiosk voor een borrel. De binnentuin van Hermitage is op zaterdag helemaal voor jou.




Hermitage Markt

Waar: Binnentuin van de Hermitage Amsterdam

Wanneer: Iedere zaterdag

Openingstijd: Van 9.30 tot 16.30 uur

Toegang: Gratis

Entree: Aan de Amstel zijde


Amstelhof

Op 18 oktober 1680 overleed koopman Barent Helleman. Hij liet zijn vermogen van 90.000 gulden na aan de Amsterdamse Diaconie. Deze kerkelijke organisatie droeg onder andere zorg voor de armen, wezen, ouderen en weduwen in de stad. Met het geld van Helleman begon de oprichting van een tehuis voor ‘oude besjes.’ De stad schonk tevens een stuk grond en stadsbouwmeester Hans Jansz. van Petersom werd in de arm genomen voor het ontwerp. In 1683 volgde de oplevering van het ‘Diaconie Oude Vrouwen Huys’, met een 102 meter lange gevel. Achter deze gevel was plaats voor vierhonderd vrouwen. In de twee zijvleugels van het gebouw waren ‘chambrettes’ ingericht, de kamers waar de dames woonden. In 1817 kwamen er ook plekken beschikbaar voor oude mannen. 


Tot in de twintigste eeuw was de kerkzaal in het tehuis de op één na grootste zaal van de stad. Behalve dat er iedere zondag een kerkdienst was en er dagelijks werd gegeten door de bewoners, vonden hier officiële feesten en ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders plaats. Leden van het Koninklijk Huis en Sir Winston Churchill zetten voet in het gebouw aan de Amstel, dat in 1953 de naam ‘Amstelhof’ kreeg.

Share by: